Rezultati pretrage

Novi stanari se odmah udružuju: Sve više etažnih zajednica u Trebinju

od Agent na 31 јула, 2020
Novi stanari se odmah udružuju: Sve više etažnih zajednica u Trebinju
Comments:0

U Trebinju raste broj registrovanih etažnih vlasnika u stambenim zgradama, a češće se registruju stanari novoizgrađenih objekata, dok se komšije koje godinama žive u starim zgradama još nisu dogovorile oko formiranja etažne zajednice.

Prošle godine je registrovano 25 zajednica, dok je u prvoj polovini ove godine upisana 21 zajednica etažnih vlasnika. U Trebinju je trenutno registrovano 206 zajednica, a u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove navode da je veći broj registrovanih posljedica i različitih pogodnosti vlasnicima stanova koji su se udružili u etažne zajednice.

Novcem iz gradskog budžeta proteklih godina je provedeno nekoliko projekata čiji je cilj bio da se pomogne stanarima da urede zajedničke prostorije, a u centru grada je sufinansirana i obnova starih fasada na zgradama.

Za uređenje fasada starih zgrada u prvoj gradskoj zoni do sada je izdvojeno 30.000 KM, dok je za uređenje zajedničkih prostorija u zgradama koje su registrovane kao zajednice etažnih vlasnika izdvojeno oko 140.000 KM.

Načelnik odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Bojan Čvoro navodi da pružaju stručnu pomoć prilikom registracije kroz besplatno učestvovanje u izradi osnivačkih akata zajednice, te da zaposleni u ovom odjeljenju daju sve potrebne stučne savjete oko registracije, prava i obaveza etažnih vlasnika.

– Kada je registrovana zajednica stanari mogu pravnim putem da rješavaju probleme sa neodgovornim komšijama – kaže on.

Čvoro ističe da su u starim zgradama zajednički vodomjeri, pa se zbog pojedinaca koji ne izmiruju obaveze prema „Vodovodu“ isključuje voda cijeloj zgradi.

– Registraciojom zgrade se izbjegavaju takve neprijatnosti. Tamo gdje je etažna zajednica ne trpe stanari koji uredno izmiruju obaveze, već „Vodovod“ tuži vlasnika stana koji ne plaća račune za utrošenu vodu – kaže on.

U ovom odjeljenju podsjećaju da je formiranje etažnih zajednica u stambenim zgradama i zakonska obaveza, te da samo registrovana zgrada može da učestvuju u programima gradske uprave za finansiranje uređenja zajedničkih prostorija. Trebinjci koji su svoje zgrade upisali kao etažne zajednice u zajednički fond uplaćuju u prosjeku 0,20 KM mjesečno po kvadratu stana.

– Registrovali smo zgradu prije skoro deset godina. Uredili smo haustor, zamijenli vrata, poštansku sandučad, uradili krov koji je bio počeo da prokišnjava. Prednost je i to što pojedine banke daju kredite vlasnicima stanova u zajednicama etažnih vlasnika, sa kojima možemo uraditi ozbiljnije rekonstrukcije – kaže jedan od stanara zgrade u naselju Mokri Dolovi.

U novim zgradama u centru Trebinja je dosta stanova u koje vlasnici dolaze samo povremeno. U zajednicama etažnih vlasnika u ovim zgradama kažu da, uglavnom, nemaju problema s tim vlasnicima, jer redovno izmiruju obaveze.

Obavezno udruživanje

Zakonom o održavanju zgrada iz 2011. zajednica etažnih vlasnika je obavezan oblik organizovanja stanara.

Istom zakonu je navedeno da se zajednica etažnih vlasnika osniva za jednu ili više zgrada ili dio zgrade koji predstavlja cjelinu, a u roku od godinu dana od stupanja na snagu Zakona o održavanju zgrada.

Dubravka Čolović

Izvor: Srpska info

Podjeli

Uporedi